Ljubljana, 29. studenog 2019.

Završetak projekta obnove brane Vonarje

 U Termama Olimia u Podčetrtku je 28. studenoga 2019. obilježen završetak provedbe projekta „Frisco 2.1: Prekogranično usklađeno smanjenje rizika od poplava 2.1 – Modernizacija i nadgradnja brane Vonarje“. Cilj projekta bio je provedba strukturnih mjera za smanjenje rizika od poplava s obje strane granice sliva rijeke Sutle, kroz modernizaciju i nadgradnju brane Vonarje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.678.525,00 eura, od kojih 85%, odnosno 1.426.746,25 eura financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru cilja Europske teritorijalne suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska za razdoblje 2014-2020, 15% investicije su vlastita sredstva partnera. Projekt su proveli Direkcija Republike Slovenije za vode i Hrvatske vode.

Sudionicima su se obratili ministar okoliša i prostora Republike Slovenije Simon Zajc, direktor Direkcije Republike Slovenije za vode Tomaž Prohinar, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, državna tajnica u Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku Nevenka Ribič te pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Elizabeta Kos. Govornici su pohvalili modernizaciju i nadgradnju brane, kao i odličnu suradnju projektnih partnera i lokalne zajednice na projektu koji će doprinijeti smanjenju opasnosti od poplava te turističkom razvoju lokalnih zajednica s obje strane granice.

Na prezentaciji su sudjelovali i predstavnici pograničnih općina s obje strane Sutle: Zvonko Jutriša, načelnik Općine Hum na Sutli, Ksenija Krivec Jurak, načelnica Općine Zagorska Sela te Peter Misja, načelnik Općine Podčetrtek, kao i Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije.

Izvor fotografija je Zajedničko tajništvo Interreg Slovenija – Hrvatska.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana