Ljubljana, 26. studenog 2019.

Predstavljanje monografije Ilirsko čitanja družtvo – Društvo narodne čitaonice karlovačke (1938.-1897.)

U Veleposlanstvu RH u Ljubljani održano je 22. studenoga predstavljanje monografije Ilirsko čitanja družtvo – Društvo narodne čitaonice karlovačke (1938.-1897.) autorice Rosane Mikulić.

Priredbu su organizirali Hrvatsko društvo Ljubljana i Gradska knjižnica Karlovac uz potporu Veleposlanstva RH u Ljubljani i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Veleposlanik mr. sc. Boris Grigić pozdravio je prisutne i zahvalio na dolasku gostima iz karlovačke Gradske knjižnice, naglasivši da je i ova priredba, kao i sadržaj monografije potvrđuje dugogodišnje kulturne i prijateljske veze dviju susjednih država.

Ravnateljica Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ osvrnula se na povijest ove knjižnice, koja je od male čitaonice tijekom godina prerasla u ustanovu koja sada ima 11 000 članova. Ova knjižnica je i glavna knjižnica Slovenaca u Republici Hrvatskoj.

O Hrvatskom narodnom preporodu zanimljivo predavanje održao je prof. Ognjen Gravora, a o monografiji je govorila autorica Rosana Mikulić. Autorica je istaknula da je broj dokumenata iz početnog vremena djelovanja čitaonice bio ograničen, ali se u njoj odvijala izuzetno živa aktivnost u vrijeme Ilirskog preporoda u kojoj su sudjelovala najznačajnija imena iz tog razdoblja hrvatske povijesti.

U glazbenom dijelu programa nastupila je uz pratnju  pijanista prof. Ognjena Gravore, sopranistica Radmila Bocek, koja je izvela budnicu Još Horvatska ni propala, kompozicije Lastavicam Ivana Zajca i Dvije ptice  Vatroslava Lisinskog.

 

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana