Ljubljana, 23. listopada 2019.

U Ljubljani se predstavila Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

U utorak, 22. listopada 2019. godine u Ljubljani je održano predstavljanje grada Rijeke i programa koji Rijeka priprema za 2020. godinu kada nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Rijeka je prvi hrvatski grad koji  nosi ovu titulu, i to pod sloganom „Luka različitosti“. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ljubljani podržalo je promociju Rijeke 2020 kao Europske prijestolnice kulture u Ljubljani.

Cjelodnevni bogati program predstavljanja Rijeke u Ljubljani uključio je niz aktivnosti  i odvijao se na nekoliko gradskih lokacija. Jutarnji dio programa su na Tromostovlju i Stritarjevoj ulici pozdravnim govorima otvorili Metka Bradetić, direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji i Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice Grada Rijeke.

U glazbenom dijelu programa nastupili su riječka klapa Nevera, KUD Lanterna i glazbenik Boris Štok. Posjetitelji su mogli uživati u flash mob plesnom nastupu Plesnog centra K2K i volontera Rijeke 2020. Središtem grada prošao je mimohod karnevalskih grupa uz prezentaciju Riječkog karnevala. Ljubljanskoj publici bila su predstavljena i dva promotivna filma – novi spot Turističke zajednice Grada Rijeke i video Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, u režiji Dalibora Matanića. Osim toga, Turističke zajednice Kvarnera, Rijeke i riječkog prstena predstavile su svoju turističku i gastro ponudu.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković potpisali su sporazum o kulturnoj suradnji između Rijeke i Ljubljane. U atriju Gradske vijećnice izložbom plakata predstavljen je programski pravac Lungomare Art, a na šetnici uz rijeku Ljubljanicu postavljena je izložba plakata Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. U prizemlju Gradske vijećnice održana je javna tribina o jačanju suradnji LGBT zajednica.

U večernjem dijelu programa, u Kinu Šiška predstavljen je program Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Posjetiteljima su se uvodno obratili zamjenica gradonačelnika Ljubljane Tjaša Ficko i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji su govorili o više od četrdeset godina dugoj suradnji između Rijeke i Ljubljane s obzirom na to da se 23. listopada obilježava četrdeset godina od potpisivanja sporazuma o prijateljstvu između dva grada. Riječki gradonačelnik Obersnel je izrazio spremnost podijeliti iskustva i naučene lekcije Rijeke kao Europske prijestolnice kulture s upravom Grada Ljubljane koja se kandidirala za Europsku prijestolnicu kulture 2025. Gradonačelnik Rijeke pozvao je sve Ljubljančane da dođu na otvorenje Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture 1. veljače 2020., kao i da u što većem broju poprate više od 600 kulturnih programa koji će biti provedeni u suradnji s preko 250 partnerskih organizacija.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Sloveniji mr.sc. Boris Grigić pohvalio je dugogodišnju dobru suradnju između Rijeke i Ljubljane koja je dobila na novom zamahu potpisivanjem sporazuma o suradnji. Istaknuo je sinergijsku važnost projekta Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. i hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. koje dolazi kao kruna šestogodišnjeg članstva u EU. Posebno je naglasio pozitivnu ocjenu Europske komisije o ispunjavanju tehničkih uvjeta za članstvo u Schengenu koja će otvoriti put Hrvatskoj prema svim elementima integracije i u konačnici brisanju granica i još boljoj suradnji između Rijeke i Ljubljane.

Program je završio koncertom riječke grupe Jonathan u Kinu Šiška.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana