Ljubljana, 22. listopada 2019.

Dan molitve i očuvanja spomena na sve nevine žrtve komunizma stradale u okolici Maribora po završetku Drugog svjetskog rata

Na mariborskom groblju Dobrava u nedjelju 20. listopada 2019. godine  u organizaciji Hrvatske katoličke misije Blaženi Alojzije Stepinac-Maribor obilježen je Dan molitve i očuvanja spomena na sve nevine žrtve komunizma stradale u okolici Maribora po završetku Drugog svjetskog rata. Ovaj molitveni susret je postao tradicionalnim, te se održava svake godine uoči blagdana Svih Svetih i Dušnog dana.

Program je započeo Svetom misom koju je predvodio mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije. Nakon misnog slavlja uslijedio je prigodni program i molitva za sve žrtve komunističkog sustava iz svibnja 1945. godine u kojem su, uz prisutne biskupe, svećenike i bogoslove, sudjelovali i duhovnica Evangeličke crkve Augsburške vjeroispovijesti Violeta Vladimira Mesarič Jazbinšek, te izaslanik mariborskog nadbiskupa dr. fra. Vinko Škafar.

Nazočnima se obratila gđa. Zdravka Bušić državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih  poslova i osobna izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića naglasivši potrebu čuvanja spomena na sve nevine žrtve koje počivaju na ovom, ali  i svim drugim još neistraženim grobištima. Na Teznom počiva velik  broj hrvatskih žrtava  koje su smaknute bez prava na suđenje i pokopane u zajedničkoj neobilježenoj grobnici. Obilježavanjem  Dana molitve odaje se svim nevinim žrtvama počast i čuva sjećanje na njih, a tu bi tradiciju trebale nastaviti i buduće generacije.

Na obilježavanju Dana molitve sudjelovali su i Ivona Paltrinieri, voditeljica službe i Ana Mikulka stručna suradnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja, počasni konzul Republike Hrvatske u  Republici Sloveniji prof. dr. Šime Ivanjko, Predsjednik odbora za međunarodnu i međumjesnu suradnju grada Maribora  g. Igor Jurišić, opunomoćena ministrica u VRH Ljubljana Romana Franulović-Bušić, te predstavnici udruga iz Hrvatske.

Nakon molitvenog dijela položeni su vijenci i zapaljene svijeće pred spomenikom pogubljenim žrtvama na groblju Dobrava.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana