Ljubljana, 03. travnja 2019.

Videokonferencija „Korijeni“ u okviru mreže Dublin-Ljubljana-Široki Brijeg-Vukovar

U organizaciji Državnog ureda za Hrvate izvan RH 30. ožujka 2019. godine održana je videokonferencija „Korijeni“ u kojoj su, u okviru mreže Dublin-Ljubljana-Široki Brijeg-Vukovar, sudjelovali učenici hrvatske škole u Dublinu, učenici Hrvatske nastave u Ljubljani, učenici Druge osnovne škole u Širokom Brijeg, te učenici Osnovne škole Blago Zadro iz Vukovara.

Pilot projektu Korijeni po prvi put su se pridružili i učenici Hrvatske nastave u Sloveniji, koju podučava učiteljica hrvatskog jezika Vesna Hrdička-Bergelj.

Sudionike videokonferencije Korijeni pozdravio je iz Hrvatskog doma u Ljubljani veleposlanik mr. sc. Boris Grigić, naglasivši zadovoljstvo da su u pilot projekt uključeni prvi put i hrvatski učenici iz Slovenije, a projektu je zaželio daljnje jačanje i proširenje mreže i na druge države u kojima žive hrvatski učenici, jer je povezivanje mladih jamstvo jačanja hrvatskog identiteta u budućnosti.

Prof. Ivana Franić, pomoćnica ministrice Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, obratila se sudionicima iz Vukovara istaknuvši da je cilj ovog projekta jačanje suradnje škola koje pohađaju hrvatski učenici izvan Hrvatske s osnovnim školama u Republici Hrvatskoj, kao i međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iz dvanaest europskih država u kojima živi hrvatska nacionalna manjina, kao i djece iz iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi.

Ciljevi projekta su, uz jačanje suradnje škola koje provode hrvatsku nastavu u inozemstvu s hrvatskim školama, pružanje podrške učiteljima hrvatskog jezika i kulture izvan Hrvatske, kao i jačanje hrvatskog identiteta osnaživanjem veza s Republikom Hrvatskom.

U pilot fazi projekt koji traje do kraja školske godine 2019./2020. stvoreno je šest mreža, a svaku mrežu čini jedna osnovna škola iz Vukovara sa školom iz iseljeništva, iz države u kojoj živi hrvatska nacionalna manjina i iz Bosne i Hercegovine. Zajednički susreti sudionika svake mreže planiraju se održati putem videokonferencija jednom do kraja školske godine 2018./2019., a dva do tri puta tijekom školske godine 2019./2020.

U prvom uključivanju iz Ljubljane, učenici su upoznali druge sudionike videokonferencije s prirodnim ljepotama i znamenitostima Republike Slovenije, otpjevali su nekoliko pjesama, a uz učenike u uključivanju su sudjelovale i Žabice, dječja sekcija Hrvatskog kulturnog društva Međimurje iz Ljubljane.