Ljubljana, 01. lipnja 2017.

Spomen misa za hrvatske žrtve poraća u Crngrobu

 U Crngrobu kod Škofje Loke održana je, u nedjelju 28. svibnja 2017. godine, 17. komemoracija za hrvatske žrtve poraća.
Komemoracija je započela spomen misom koju je predvodio starološki župnik i dekan dekanata Škofja Loke, dr. Alojzije Snoj, a liturgijsko slavlje uveličali su pjevači udruge „Hrvatska baščina“, pod ravnateljstvom dirigentice Darjane Blaće Šojat.
Nakon mise, održana je molitva i paljenje svijeća uz pet križeva, koji obilježavaju grobišta u kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava pogubljenih bez suđenja. Grobišta su locirana, ali nisu istražena, pa procjene o broju pogubljenih nisu precizne, ali prema izjavama svjedoka, glavnina žrtava su bili Hrvati među kojima je bilo i žena i djece.
Među mnogobrojnim hodočasnicima, uz članove udruge „Hrvatska baščina“, bili su i predstavnici zagrebačke HVIDR-e, te udruge Udovica branitelja domovinskog rata, kao i g. Želimir Kužatko, preživjeli sudionik i istraživač žrtava Križnog puta. Gradonačelnik opčine Škofja Loka, g. Miha Ješe i opunomoćena ministrica u VRH Ljubljana, gđa. Romana Franulović-Bušić, položili su vijence u spomen žrtvama na posljednjem petom križu.