Ljubljana, 16. travnja 2019.

Sastanak gospodarstvenika u Veleposlanstvu RH

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Sloveniji je 16. travnja 2019. godine održan sastanak predstavnika hrvatskih tvrtki s predstavništvom u Republici Sloveniji. Na sastanku koji je okupio petnaestak gospodarstvenika te počasne konzule Republike Hrvatske u Republici Sloveniji raspravljalo se o gospodarskoj suradnji, pozitivnim iskustvima poslovanja hrvatskih tvrtki u Republici Sloveniji te o jačanju suradnje Veleposlanstva Republike Hrvatske s gospodarstvenicima.

Veleposlanik mr.sc. Boris Grigić je upoznao gospodarstvenike s aktivnostima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sloveniji. Predstavio je također i aktivnosti gospodarske diplomacije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske čiji zadatak je pružiti pomoć pri mogućim preprekama u poslovanju, u pribavljanju informacija potrebnih za postizanje bolje poslovne suradnje i ostvarenje poslovnih rezultata, pri organizaciji posjeta i sajmova, pri traženju partnera te pri osiguranju ravnopravnog položaja hrvatskih poslovnih subjekata na slovenskom tržištu

Sudionici su istaknuli kako su gospodarski odnosi između Republike Hrvatske i Republike Slovenije izuzetno dobri o čemu svjedoči rast robne razmjene te visoka razina investicija i na jednoj i na drugoj strani. Robna razmjena je u 2018. premašila četiri milijarde eura. Suradnja u turizmu je također na vrlo visokoj razini i usmjerena je na regionalno povezivanje kako bi Hrvatska i Slovenija zajedno što bolje prezentirale svoju turističku ponudu na većim tržištima.

Sudionici sastanka pozitivno su ocijenili inicijativu povezivanja te izrazili spremnost nastaviti pružati podršku aktivnostima Veleposlanstva Republike Hrvatske usmjerenima na gospodarsku i turističku promidžbu Republike Hrvatske. Veleposlanstvo Republike Hrvatske će analizirati prijedloge sudionika sastanka za konkretiziranje suradnje te će temeljem njihovih sugestija izraditi smjernice za buduće aktivnosti.