Zagreb, 14. ožujka 2017.

RH je ispunila sve svoje obveze iz Memoranduma o Ljubljanskoj banci, Slovenija nije

Republika Hrvatska smatra neutemeljenima navode iz jučerašnjeg priopćenja Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu o tome da Hrvatska u predmetu prenesenih deviznih štednji Ljubljanske banke ponovno krši međunarodnopravne obveze, osobito u dijelu u kojem se navodi da je nastavak sudskih postupaka protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima kršenje Memoranduma o razumijevanju između Hrvatske i Slovenije, potpisanog u Mokricama 2013.

Hrvatska je u potpunosti ispunila sve svoje obveze koje proizlaze iz Memoranduma iz Mokrica te je Slovenija zapravo ta koja svojim ponašanjem taj Memorandum krši i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u cijelosti ostaje pri navodima iz svojeg ranijeg Priopćenja, od 24. veljače 2017. (v. http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/,27103.html).

Koristimo prigodu napomenuti kako Republika Slovenija do danas nije pružila objašnjenje o tome iz čega proizlazi tvrdnja da je ona ispunila svoj dio obveze iz Memoranduma, kada do danas nije osigurala suglasnost Ljubljanske banke za zastoj postupaka, odnosno ispunila obvezu koju je izrijekom preuzela točkom 3. Memoranduma.