Ljubljana, 19. lipnja 2019.

Prijem povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

U vrtu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ljubljani 19. lipnja 2019. godine održan je prijem povodom Dana državnosti Republike Hrvatske. Na prijemu se okupilo oko 150 uzvanika, predstavnika državnih i lokalnih vlasti, diplomatskog zbora, poslovnog svijeta, uključujući hrvatske tvrtke koje posluju u Republici Sloveniji, kulturnih zajednica te brojnih predstavnika udruga Hrvata u Sloveniji.

Nakon izvođenja hrvatske, slovenske i europske himne, uzvanicima se obratio veleposlanik mr. sc. Boris Grigić, koji je u svom izlaganju naglasak stavio na tradicionalno dobre i sveobuhvatne odnose između Hrvatske i Slovenije, što se naročito odražava u gospodarskoj, turističkoj, prekograničnoj i pograničnoj suradnji. Izrazio je uvjerenje da ima prostora  za još bolju suradnju, naročito u okviru Europske unije, NATO-a i međunarodnih organizacija te pozvao na suradnju u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. te slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovici 2021. godine. Završno je izrazio nadu da će Hrvati koji žive u Sloveniji i imaju sve karakteristike autohtone nacionalne manjine dobiti status nacionalne manjine u Sloveniji, kao što Slovenci imaju u Hrvatskoj.

Na prijemu je nastupila klapa Iskon iz Splita, koja je u dvosatnom programu izvodila najljepše dalmatinske klapske i tradicionalne pjesme. Posluženi su bili hrvatski specijaliteti te proizvodi hrvatskih tvrtki u Sloveniji, a izloženi su bili promotivni materijali Hrvatske turističke zajednice.

Prijem je održan uz potporu hrvatskih i slovenskih tvrtki Spark Promotions, Jamnica, Zvijezda, Kutjevo, Podravka – Žito, Mercator, Orbico, Mlinar, HEP Energija, Vindija, Atlantic Grupa i Droga Kolinska, Violeta, Ledo, Kraš, Dalmacijavino, Story of Croatia, Puklavec Family Wines, NEK, HTZ te Josip Marinić i Mladen Sopčić.