Celje, 10. rujna 2019.

Međunarodni gospodarski forum Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore na Celjskom sajmu

Veleposlanik mr.sc. Boris Grigić održao je 10. rujna 2019. pozdravni govor na otvaranju Međunarodnog gospodarskog foruma Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Forum je održan na marginama 52. Međunarodnog obrtničkog i poduzetničkog sajma (MOS) u Celju u organizaciji Obrtničke komore Krško, Poslovnog kluba SLO CRO, Slovenskog poslovnog kluba, Gospodarske komore Crne Gore, Obrtničke komore Zagreb te Celjskog sajma.

Veleposlanik je istaknuo važnost ovakvih foruma za razvoj gospodarske suradnje te povezivanje obrtnika i gospodarstvenika. Rekao je da su Hrvatska i Slovenija tradicionalno usko povezane gospodarske partnerice što dokazuje dugogodišnji rast svih komponenti gospodarske suradnje.

Gospodarski odnosi Hrvatske i Slovenije dobro su razvijeni i pokazuju konstantno visoke vrijednosti međusobne razmjene dobara i usluga, a Hrvatska i Slovenija su jedna drugoj među najvažnijim trgovinskim partnericama. Slovenija je u 2018. Hrvatskoj bila treći vanjskotrgovinski partner, dok je Hrvatska za Sloveniju bila četvrti vanjskotrgovinski partner.

Veleposlanik Grigić je naglasio da su uz trgovinsku razmjenu, turizam i prekogranična suradnja još dva područja vrlo pozitivne suradnje koju treba dodatno razvijati u korist građana obje zemlje.

Izrazio je zadovoljstvo što hrvatski obrtnici po 24. put organizirano sudjeluju na Celjskom sajmu na izložbenom prostoru Hrvatske obrtničke komore. Podsjetio je da je Republika Hrvatska bila prva zemlja partner Celjskog sajma 2017. godine na 50. obljetnicu njegovog održavanja.

Na forumu je bila predstavljena analiza gospodarske situacije u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a Crna Gora se predstavila kao ovogodišnja zemlja partner Celjskog sajma.

Obrtnička komora Zagreb je predstavila inovativni projekt o utjecaju digitalizacije na poslovanje malih i srednjih poduzeća te platformu „E commerce“ za potporu prodaji proizvoda i usluga malih poduzetnika i tradicijskih obrta“.

Na forumu je održan okrugli stol o mogućnostima poslovanja na tržištima bivše države.