Ljubljana, 23. veljače 2018.

Izložba Ivana Meštrovića u Sloveniji

Izložba 'Ivan Meštrović  –  tjelesnost i erotika u kiparstvu', s više od pedesetak djela, skulptura i crteža iz privatnih i javnih hrvatskih zbirki, otvorena je 13. veljače 2018. godine u Cankarjevom domu u Ljubljani. Nakon uspješne izložbe 'Skulptura i nagost – tjelesnost i erotika u djelima Ivana Meštrovića', održane 2016. u Gliptoteci HAZU, Meštrovićev opus sada će i slovenska publika moći pogledati kroz prizmu značenja nagoga tijela i erotskih čitanja. Razvoj te teme prati se u rasponu od 1903. do 1946. godine, a prema motivu i razdoblju, nagost i erotika u djelu Ivana Meštrovića promatra se kroz tri čitanja, isprepletena u izložbenom narativu, ističe se u najavi izložbe.

Po riječima Nine Pirnat Spahić, autorice predgovora u katalogu, trideset i pet godina nakon manje izložbe kojom se obilježila stogodišnjica rođenja Ivana Meštrovića, umjetnik se vraća u ljubljanski Cankarjev dom, izložbom aktova s novim pogledom na jednu od prevladavajućih tema njegove umjetnosti.

Ljubljanska izložba, organizirana u suradnji Cankarjevog doma i Muzeja Ivana Meštrovića, istražuje razne formalne i ikonološke aspekte Meštrovićevih muških i ženskih aktova, nastalima u duljem vremenskom razdoblju, od umjetnikovih studentskih dana u Beču do razdoblja nakon Drugog svjetskog rata.

Autori izložbene koncepcije su Zorana Jurić Šabić, Dalibor Prančević i Barbara Vujanović, a likovnog postava Filip Beusan.

Svečanom otvorenju izložbe nazočile su i veleposlanica Vesna Terzić te opunomoćena ministrica Božena Leš.

Izložba u Cankarjevom domu će biti otvorena do 20. svibnja.