Ljubljana, 02. lipnja 2020.

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor – objava biračima

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ljubljani na temelju stavka 1. članka 29. i stavka 1. članka 36.  Zakona o registru birača („ Narodne novine“ br. 144/12, 105/15) daje

                    

OBJAVU  BIRAČIMA

 

Predsjednik Republike Hrvatske je 20. svibnja 2020. godine  donio  Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Izbori na biračkom mjestu u Veleposlanstvu RH u Ljubljani održati će se  od 7-19 sati u subotu 4. srpnja i nedjelju 5. srpnja 2020. godine.

Birač koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i važeću osobnu iskaznicu, a žele glasati u Republici Sloveniji, zatražit će

prethodnu registraciju

Zahtjev za prethodnu registraciju birači mogu podnijeti u Veleposlanstvu RH u Ljubljani ili nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj ili

- potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta bez navođenja mjesta boravka u Republici Hrvatskoj, odnosno države i diplomatsko-konzularnog predstavništva RH gdje će se zateći na dan izbora, a temeljem koje će moći glasati na bilo kojem biračkom mjestu u RH ili u inozemstvu.

Zahtjev za izdavanje potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta birači podnose nadležnom uredu prema mjestu prebivališta u RH.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju važeću osobnu iskaznicu s adresom u inozemstvu, a žele glasati u Republici Sloveniji ili u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju.

Zahtjev za aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači mogu podnijeti u Veleposlanstvu RH u Ljubljani ili nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj ako će na dan izbora boraviti u Republici Hrvatskoj.

Birači koji imaju važeću osobnu iskaznicu s prebivalištem u Republici Sloveniji ne trebaju se aktivno registrirati, jer su registrirani po službenoj dužnosti prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. Ukoliko na dan izbora žele glasati izvan Slovenije, moraju zatražiti promjenu mjesta aktivne registracije (drugo diplomatsko-predstavništvo, odnosno mjesto u Republici Hrvatskoj).

e-Građani

Birači koji imaju vjerodajnice  i pristup Sustavu e-Građani mogu podnijeti

zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju putem Sustava e-građani.

Zahtjev za aktivnu i prethodnu registraciju birači mogu podnijeti u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ljubljani, Gruberjevo nabrežje 6 do 24. lipnja 2020. godine. U istom roku birači mogu odustati ili promijeniti aktivnu, odnosno prethodnu registraciju.

Zahtjev za aktivnu ili prethodnu registraciju može se podnijeti osobno, poštom, faksom, e-mailom. Zahtjev treba biti vlastoručno potpisan, te mu se mora priložiti preslika valjane hrvatske putovnice ili osobne iskaznice. Obrasci zahtjeva za aktivnu, odnosno prethodnu registraciju dostupni su na javnim stranicama Veleposlanstva RH u Ljubljani (http://si.mvep.hr).

Svi birači mogu do 24. lipnja 2020. izvršiti uvid, te zatražiti dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača u uredima državne uprave u županiji i Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima i putem Sustava e-Građani. Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Za dodatne informacije obratite se Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ljubljani na brojeve telefona: 01/200 44 01, 01/200 44 09, fax: 01/425 81 06, te e-mail adresu: vrhslo@mvep.hr

ZAHTJEV ZA  AKTIVNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA  PRETHODNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE

 

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE

 

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE

 

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE