Ljubljana, 24. rujna 2019.

8. Sabor hrvatske kulture u Sloveniji

 U Lendavi je 21. rujna 2019. godine u organizaciji Saveza hrvatskih društava u Sloveniji i Hrvatskog kulturnog društva Pomurje Lendava održan 8. Sabor hrvatske kulture pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora. Glavnoj priredbi prethodio je Tjedan hrvatske kulture u Lendavi u okviru kojeg je predstavljena knjiga „Mirisi i okusi međimurskog zavičaja u iseljeništvu“ autorica Rebeke Mesarić Žabčić i Sonje Tošić Grlač, te otvorena izložba „Svetlobe“ Slađane Matić Trstenjak i Marjane Mirt.

Proslava je započela Svetom misom na hrvatskom jeziku u crkvi svete Katarine, koju je predvodio mons. Josip Mrzljak.

Dogradonačelnik dr. Mihael Kasaš priredio je prijem za hrvatske i slovenske uzvanike, te je uvodno istaknuo dobru suradnju s hrvatskom zajednicom u Lendavi.

Veleposlanik mr. sc. Boris Grigić i osobni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. naveo je da je ovo njegov drugi dolazak u Lendavu, a prigodom prvog posjeta susreo se s gradonačelnikom Janezom Magyarom s kojim je razgovarao o podršci koju grad Lendava daje hrvatskoj zajednici. Zahvalio se na pomoći općine Lendava pri  realizaciji projekta Hrvatskog doma, koji još nije u cijelosti dovršen, ali je gradonačelnik Magyar obećao  dodatni angažman. Veleposlanik Grigić je istaknuo i izuzetno dobru suradnju pograničnih područaja dviju susjednih država, koja obuhvaća niz zajedničkih projekata, uključujući i podršku grada Murskog Središća kandidaturi Lendave za europsku prijestolnicu kulture 2025. godine.

Uzvanicima se obratila Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica za europske poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i osobna izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića  naglasivši da Hrvatska prati položaj Hrvata u Sloveniji, koji u toj susjednoj zemlji žive stoljećima i njihova autohtonost tu nije upitna. Istaknula je dobru suradnju u pograničnim područjima dviju susjednih država kojoj svjedoči kao supredsjedateljica Stalnog mješovitog povjerenstva za provedbu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji između Hrvatske i Slovenije.

Središnji program 8. Sabora hrvatske kulture obilježen je folklornim i vokalnim nastupima devet hrvatskih društava. Nazočne su uvodno pozdravili mr. sc. Boris Grigić veleposlanik RH u RS i osobni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i  Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica u MVEP-u i osobna izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.  Pozdravnim govorima nazočnima su se obratili i prof. Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije.

Na glavnoj priredbi nastupili su:  HKD Pomurje Lendava, HKD Međimurje Ljubljana, HD Ljubljana, MKUD „Ivan Car“, KD Međimurje Velenje, HKD Istra Piran, HKUD Komušina, HKU Novo mesto i HKD Velenje. Na kraju priredbe nazočnima se obratio g. Đanino Kutnjak, predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji i Hrvatskog kulturnog društva Pomurje Lendava. naglasivši da hrvatska društva čuvaju i njeguju hrvatske običaje, kulturu i jezik, te da je njihova djelatnost primarno u području kulture. Istaknuo je da Hrvati u Sloveniji nemaju riješen status, a da sama društva nisu u mogućnosti rješavati to pitanje, već je  potrebno osnivanja posebnog tijela, odnosno zavoda uz odgovarajuće podružnice kako bi se to otvoreno pitanje moglo intenzivirati i riješiti. Završno je g. Kutnjak zahvalio svim gostima i izvođačima na sudjelovanju na 8. Saboru hrvatske kulture u Lendavi.