Ljubljana, 18. rujna 2019.

„Drava nas spaja/Drava nas povezuje“

 Nakon što je u subotu, 14. rujna 2019., na otvorenom prostoru u Varaždinu uz Dravu, pred 6.000 gledatelja, izvedena Carmina Burana, ova čuvena kantata ponovno je izvedena 16. rujna i u Slovenskom narodnom kazalištu u Mariboru.

Radi se o zajedničkom projektu Glazbene škole u Varaždinu i Konzervatorija za glazbu i balet iz Maribora, pod nazivom ''Drava nas spaja / Drava nas povezuje'', koji predstavlja jedan od najboljih primjera izvrsne izravne suradnje hrvatskih i slovenskih institucija na području kulture. Središnji događaj ovog projekta upravo je izvođenje kantate Carmina Burana, skladatelja Carla Orffa, u čijem je izvođenju sudjelovalo ukupno 300 izvođača, uključujući dječji zbor, mješoviti zbor, simfonijski orkestar, dva klavira, ansambl i tri vokalna solista (Ivana Lazar, Armando Puklavec i Danilo Kostevšek). Dirigent je bio Slavko Magdić.

Slovensku izvedbu svojim prisustvom uveličali su, predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Dejan Židan, ministar obrazovanja RS dr. Jernej Pikalo, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin i veleposlanik RH u RS mr. sc. Boris Grigić.

 

Izvor fotografija je 7 plus regionalni tjednik